Relatie- en gezinstherapie
In elke relatie kunnen zich situaties voordoen waar men zich geen raad mee weet of waarin men steeds opnieuw vastloopt. De gedachten en gevoelens die met deze situaties gepaard gaan, kunnen vaak erg verwarrend, storend of overheersend zijn. Ook de manier waarop mensen zich in dergelijke situaties gaan gedragen, kan soms heel vreemd lijken.
- Is je relatie op een bepaald punt vast gelopen ?
- Mis je iets in je relatie waar je niet precies de vinger op kan leggen ?
- Heb je vaak ruzie en weet je misschien al vaak niet meer waarover de ruzies nu precies weer gaan ?
- Leven jullie al jaren langs elkaar heen ?
- Heb je het gevoel niet begrepen te worden ?
- Zijn er gevoelens voor iemand anders ?
- ...
In elk gezin zijn er wel eens spanningen maar soms groeit het je boven het hoofd, krijg je er geen vat op, geen zicht op, zit je er te dicht op. Je ziet het bos door de bomen niet meer. De kloof wordt groter en echte communicatie valt stil. Er worden dingen gezegd, zonder echt te praten, er worden dingen gehoord, zonder te luisteren.
- Heb je het gevoel niet meer met je kinderen te kunnen praten ?
- Loopt het niet van een leien dakje in je nieuw-samengesteld gezin ?
- Maak je je zorgen over je opgroeiende kinderen ?
- ...
Pijn, lichamelijke klachten en vermoeidheid
Pijn, lichamelijke klachten en vermoeidheid kunnen de kwaliteit van je leven grondig onderuit halen. Het kan zo overheersend zijn, dat het je denken en voelen volledig domineert. Samen zoeken we naar een nieuwe manier van leven, met de pijn en de klachten. We gaan op zoek naar nieuwe, haalbare doelen.
Eveneens staan we stil bij de bron(nen) van stress en spanning die de pijn en klachten op een negatieve manier beïnvloeden en proberen we aan de hand van lichaamswerk het lichaam terug te leren ontspannen.
Rouw, verlies en levensfaseproblemen
Als we iemand moeten afgeven die ons heel dierbaar is, dan stort je wereld in elkaar. Als ons leven plots zo erg verandert, dat we alle houvast lijken te verliezen, dan weet je het allemaal niet meer zo goed. Bij zo’n verlies, hoort een rouwproces, een turbulent proces gevuld met heel wat emoties, gaande van verdriet en gemis, tot kwaadheid, schuldgevoel, opluchting… Vaak schieten woorden te kort en somt loopt het helemaal vast.
- Heb je het gevoel dat de wereld verder draait en jij alleen achter blijft ?
- Durf je niet meer te praten over het gemis, over vroeger, omdat het erop lijkt dat jouw omgeving al verder gaat en je hen niet (nog een keer) wil lastig vallen ?
- Lijkt het allemaal zo onwerkelijk ?
- Zijn er nog zoveel zaken niet gezegd en kun je daar geen plaats aan geven ?
- Is het moeilijk de draad op te pikken na een scheiding, een overlijden ?
- Heb je het gevoel alle houvast kwijt te zijn, vast te zitten in het verleden, niet verder te kunnen ?
- Is het moeilijk verder te gaan, nu de kinderen het huis uit zijn ?
Problemen met de emotieregulatie : depressie, angst en trauma
Mensen worden dagelijks geconfronteerd met situaties en gebeurtenissen die emoties uitlokken. Op deze situaties heb je vaak geen vat en soms gebeurt het dat je dan overspoeld wordt door je emoties, dat die emoties te heftig zijn, te overweldigend om ze goed te kunnen ‘reguleren’. Dan kunnen er op korte of op lange termijn klachten ontstaan zoals depressieve klachten, angstklachten en traumatische stressklachten.
Bij depressieve klachten kan het gaan over gevoelens van neerslachtigheid, hopeloosheid, futloosheid, een laag zelfbeeld, piekeren, … Ook komen suïcidegedachten soms voor en worden problemen met het slaap- en eetpatroon vaak gesignaleerd.
Als men buitensporig veel angst heeft die zo overheersend is dat men er hinder van ondervindt in het dagelijks leven, kan er sprake zijn van een angststoornis. Er zijn verschillende soorten angsten zoals fobieën, paniekaanvallen, gegeneraliseerde angst, … Ook als je denkt dat je angst niet echt als een stoornis bestempeld kan worden, maar je hebt er last van, kun je bij ons terecht.
Traumatische stress is het gevolg van een traumatische gebeurtenis of situatie. Hierbij is er sprake van een zeer bedreigende, ingrijpende negatieve ervaring uit het verleden die op dat moment zo hevig was, dat je lichaam, je hersenen, je emotieregulatiesysteem, het niet kon verwerken. Hierdoor blijft de traumatische ervaring in het huidig leven doorwerken. Dat kan in de vorm van herbelevingen (flash-backs en nachtmerries), vermijding van prikkels en situaties die doen denken aan de traumatische ervaring en verhoogde aandacht voor deze prikkels en situaties. Het maakt je voortdurend angstig voor herinneringen aan het trauma. Trauma kan hierbij gaan over een eenmalige ervaring maar eveneens over verschillende ervaringen. Er zijn verschillende technieken om traumatische stress te behandelen. Eén zeer effectieve techniek is EMDR. Meer informatie hierover kun je terugvinden op de site van EMDR-Belgium : www.emdr-belgium.be
Coaching
Coachen valt niet onder de noemer van therapie. Het verschilt van therapie in die zin dat we niet vertrekken van een psychische moeilijkheid of mentale blokkade maar vanuit een vraag naar persoonlijke groei, een vraag naar het verbeteren en/of optimaliseren van bepaalde domeinen uit het leven of de totale levenskwaliteit. Het is gericht op de toekomst, op gedragsverandering en veel minder op inzichten in mentale moeilijkheden of het verleden. Het gaat eerder over verwachtingen, doelen en misschien zelfs dromen die je wakker houden.
- Wil je een beter evenwicht tussen werk en ontspanning ?
- Vraag je je af waarom je doet wat je doet, terwijl je het niet wil ?
- Heb je het gevoel vast te zitten in vastgeroeste patronen en wil je hier verandering in brengen ?
Orthomoleculaire therapie
Heb je vaak last van vermoeidheid, verteringsklachten, intoleranties?
Heb je last van pijn, chronische ongemakken of worstel je met overgewicht?
Of wil je gezond oud worden, en sportprestaties verbeteren?
Stress & relaxatietherapie
Ervaar jij ook die dagelijkse stress en drukte?
Lukt het je niet meer om je lichaam te ontspannen, om de chaos in je hoofd tot rust te brengen? Of stapelt de stress zich zo op dat het leidt tot mentale en fysieke klachten? Heb jij nood aan ontspanning, onthaasten, ontstressen, nood aan het leven in het hier en nu, aan terug dichter bij jezelf komen,… dan kan relaxatietherapie je een antwoord bieden.
Relaxatietherapie kan toegepast worden in vele gevallen. Veel voorkomende klachten zijn hyperventilatie, migraine, ADHD, fibromyalgie, depressie, burn-out,…
Relaxeren is niet enkel op fysiek vlak ; ik ga samen met jou op zoek naar de bron(nen) van stress. Deze kan bestaan uit fysieke stress, emotionele stress, mentale stress of sociale stress. Wanneer je teveel spanning en stress hebt, is het niet meer vanzelfsprekend om rust te vinden. Daarom gaan we samen kijken welk soort ontspanningstechnieken er het best bij jou passen. Dit kan gaan van:
- diverse ademhalingstechnieken
- actieve en passieve relaxatietechnieken
- eenvoudige, relaxerende visualisaties
- basis van mindfulness
- relaxerende houdingen aanleren
- kleurlichtmassage
- eenvoudige (zelf)massagetechnieken
- ...
Het helpt je meer innerlijke rust te ervaren. Het helpt je lichaam en geest te ontspannen en minder te piekeren.
Het brengt je mentaal en fysiek terug in een staat van rust en harmonie.